Conștientizare a mediului

Conștientizarea mediului este înțelegerea protecției mediului natural și a activităților care pot dăuna mediului. 

Cu siguranță unii dintre noi am văzut afișe, reclame și altele asemănătoare care poartă indemnul “Deveniți Verde”. Dar oare câți dintre noi știm ce înseamnă să ”devenim verde”? Această expresie poate lua o varietate de forme, dar, în esență a deveni verde înseamnă a fi atent la mediul natural și a face alegeri economice care nu sunt dăunatoare pământului. Un exemplu foarte simplu și la îndemana tuturor ar fi achiziționarea unei sticle de apă din sticlă sau din ceramică în locul folosirii sticlelor de apă de unică folosință din plastic. Plasticul se descompune într-un timp extrem de lung și din păcate un procent semnificativ de plastic ajunge în oceane, unde ucide plantele și viețuitoare subacvatice.

De asemenea “trecerea în verde” ar putea implica utilizarea unui produs natural de îngrijire a parului în loc de un recipient cu sprey cu aerosoli care conține substante toxice.

Când oamenii devin verde’’ ei practica conștientizarea mediului. Termenul înseamnă exact ceea ce ne așteptăm – să fim conștienți de mediul natural și să facem alegeri care beneficiaza, în loc să rănească pământul. În ultimii ani, conștientizarea mediului a caștigat o atenție sporită. A devenit chiar o tendință – de la case mici ecologice la alimente ecologice.

Casele ecologice și materialele de construcție sunt un loc minunat de început. În ultimii ani, țările avansate au devenit mai conștiente de materialele de construcție dăunătoare, cum ar fi azbest, vopsea pe bază de plumb, țevi de plumb și altele. Oamenii pot demonstra conștientizarea mediului alegând să folosească materiale de construcție care sunt naturale și care nu dăunează mediului. Lemnul, piatra, cărămida, cuprul și alte materiale sunt alegeri excelente.

Conservarea energiei și a apei

Conservarea energiei este o altă modalitate de a demonstra conștientizarea mediului.O modalitate usoara de a econnomisi energia este să stingem luminile atunci cand nu ne sunt de folos.Unii oameni au inceput deja să instaleze panouri solare si alte tipuri de surse alternative de energie.Există mult potential ca energia solară să devină curentă si eficientă în viitor.

Foarte mare importanță o are si conservarea apei.Ar trebui să fim atenti să nu risipim apa lăsând robinetul să functioneze în timp ce ne spalăm pe dinti.Apa este o resursă naturală extrem de valoroasă pe care nu o pretuim suficient.În multe parti ale lumii apa este rară. Dacă constientizăm acest lucru facem un pas urias în demonstrarea constientizării mediului.

Achiziții, reciclare și activism

Unii oameni aleg să cumpere îmbrăcăminte și produse care conțin fibre/materiale naturale, mai degrabă decât cele sintetice. Evident, reciclarea este o altă parte importantă a demonstrației de conștientizare a mediului. Totuși, alții care sunt extrem de pasionați de această problemă devin activiști. S-ar putea să mărșăluiască în proteste sau să organizeze mitinguri/evenimente. După cum putem vedea, conștientizarea mediului ia multe forme și fiecare persoană trebuie să-și dea seama ce practici specifice funcționează pentru el.

Defrișarea

Din pacate oamenii taie milioane de acri de copaci în scopuri industriale.Acest lucru nu numai că pune in pericol biodiversitatea dar contribuie și la efectul de seră prin eliminarea rezervoarelor de carbon care elimina dioxidul de carbon din atmosferă.

Reducerea încălzirii globale

Este de la sine inteles că încalzirea globală este importantă.Acest lucru se datoreaza faptului că este cea mai actuală amenintare pentru planeta noastra.Prin urmare ar trebui sa reducem amprenta de carbon iar pentru aceasta exista o serie de moduri simple de a face acest lucru.Iata cateva dintre ele:

  • Imprimarea fata verso a documentelor
  • Reciclarea
  • Oprirea computerelor si a altor echipamente electrice inainte de a pleca de la birou
  • Plantarea copacilor
  • Mersul cu bicicleta la birou sau la facultate
  • Inlocuirea calatoriilor de afaceri cu conferinte video cat de des se poate

Lucrurile mici se adună foarte repede și, cu cât facem  mai multe dintre aceste lucruri, cu atât producem  mai puțin dioxid de carbon.

Toată lumea are responsabilitatea de a fi mai prietenoasă cu mediul, iar reducerea amprentei de carbon poate fi realizată prin schimbări  minore ale stilului de viață. Este esențial să învățăm copiii și adulții deopotrivă despre importanța conștientizării mediului, pentru a ne asigura că viața generațiilor viitoare este în siguranță. Nu este foarte corect ca consecințele grave asupra mediului ale acțiunilor noastre să fie experimentate de generațiile viitoare nevinovate.

Lasa un comentariu